12 Haziran 2018 Salı

SULTAN KEBABI


MALZEMELER (8 kişilik)


  • 2 adet yufka
  • İç harcı için;

  • Yarım kilo kuşbaşı dana eti,
  • 3 adet patlıcan
  • 1 su bardağı bezelye (ben konserve kullandım),
  • 1 adet iri kuru soğan
  • 2 tatlı kaşığı domates salçası,
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı.
  • Tuz,
  • Kekik,


Beşamel sosu için;

  • 1 su bardağı süt,
  • 1 yemek kaşığı un,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • Bir fiske tuz.
  • Üzeri için;

  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri.

YAPILIŞI:

İç harcını hazırlamak için, kuşbaşı doğranmış olan etler, yağsız ve iyice kızdırılmış olan teflon tava içerisine konulup suyunu salmasına izin verilmeden karştırılarak her yerinin mühürlenmesi sağlanır.

Etler suyunu salmaya başlayınca kapağı kapatılıp kısık ateşte pişmeye bırakılır.

Etler pişerken alacalı soyulan patlıcanlar küp küp doğranır

Kızgın yağ içerisinde kızartılıp, yağlı kağıt üzerine çıkartılır.

Et piştikten sonra, üzerine yemeklik olarak doğranan soğan ve tereyağı ilave edilerek sotelenir.

Soğanlar yumuşayınca, salçalar eklenip karıştırılır.

Ardından patlıcan ve bezelyeler ilave edilip 1-2 dakika pişirilir.

Son olarak baharatlar eklenip ocaktan alınır.

Yufkalar düz bir zemin üzerinde üst üste serilir ve bıçak ile 4 eşit parçaya ayrılır.

Toplamda 8 üçgen yufka parçası elde edilir.

Yufka parçasından bir tane alınıp, küçük bir kase içerisine uçları dışarıda kalacak şekilde yerleştirilir.

Uç kısımdaki fazla yufkalardan kopartılıp, kasenin içerisine yerleştirilir.

Üzerine hazırlanan etli harcından konulur ve dışta kalan yufkalar etin üzerine kapatılır.

Kase içerisinde hazırlanan sultan kebabı ters çevrilerek avuç içerisine çıkartılır ve yağlanmış büyük boy dikdörtgen borcam içerisine yerleştirilir.

Bütün yufkalar bu şekilde hazırlanıp tamamlandıktan sonra başemel sos hazırlanır.

Beşamel sosu için, tavaya tereyağı ve un koyulup kokusu çıkana kadar kavrulur.

Üzerine azar azar süt eklenir ve topaklanmaması için hızlı bir şekilde karıştırılır.

İçerisine bir fiske tuz ilave edip kıvam alıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirilir.

Kıvam alan başemel sos ocaktan alınır ve sultan kebabı üzerine pay edilip yaydırılır.

200° fırında üzerileri kızarıncaya kadar pişirilir.

Daha sonra fırından çıkartılıp kaşar rendesi serpiştirilerek tekrar fırına verilir.

Kaşarlar eriyip kızarmaya dönünce fırından çıkartılır ve sıcak olarak servise sunulur.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder