MALZEMELER:
4 adet milföy
3-4 adet elma (yeşil ya da kırmızı)
1 tatlı kaşığı tarçın
1,5 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı ceviz
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için pudra şekeri
Üzeri için (arzu ederseniz) birer top sade dondurma
YAPILIŞI:
Biraz un serptiğiniz temiz bir tezgaha 4 adet milföy hamurunu koyun. Hamurları birbirine yapıştırmak için üzerlerine biraz un serpin. Oklava yardımıyla mümkün olduğu kadar yuvarlak ve ince bir hamur açmaya çalışın.
Teflon zeminli bir turta kalıbını sıvı yağ ile iyice yağlayın. Açtığınız bu hamuru delmemeye özen göstererek, bu tepsiye tam ortalanacak şekilde yerleştirin. Fazla kısımlarını, daha sonra üzerine kapatmak üzere, şimdilik yanlarından taşırın. Hamurunuza bir çatal yardımıyla bol bol minik delikler açın
Yıkayıp kabuklarını soyduğunuz elmaları rendeleyin. Teflon bir tavada bu rendelenmiş elmaları orta ateşte karıştıra karıştıra bir müddet pişirin.
Bir bardak kadar ceviz içini ister bir bıçak yardımıyla isterseniz de bir mutfak robotuyla çok fazla un haline getirmeden, orta büyüklükte parçalar haline gelecek şekilde kıyın. İkram ederken üzerine serpmek isterseniz, bir miktar daha fazla yapıp kenara ayırabilirsiniz.
Cevizleri, 1 tatlı kaşığı kadar tarçını ve 1,5 yemek kaşığı kadar toz şekeri tavadaki pişen elmalara ilave edin. Biraz karamelize hale gelene kadar orta ateşte karıştırarak pişirin. Daha sonra altını kapatarak kenarda ılınmasını bekleyin.
Biraz soğuduğunda hazırladığınız bu karışımı hamurun üzerine dökün, bir kaşığın arkasıyla güzelce yayın. Kalıbınızın yanlarından taşan hamurları, bohça gibi ortaya doğru birleştirerek kapatın. Üzerine 1 kaşık kadar sıvı yağ gezdirip bir fırça yardımıyla her yerine sürün.
Tartınızı, önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında yaklaşık yarım saat kadar pişirin.
Fırınların gücü
farklılık gösterdiği için bu süre de farklılık gösterecektir. Üzerinin güzelce
kabarmasından ve kızarmasından bu süreyi daha net anlayabilirsiniz.
Enfes tatlınız hala hafif sıcakken üzerine biraz pudra şekeri ve ceviz serpin. Ardından birer top sade dondurma eşliğinde sunuma hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder